4 porce
- 4 králičí stehna
- 80 g špeku
- 50 ml slunečnicového oleje
- 500 g šalotek
- 4 bobkové listy
- 1 lžička drceného nového koření a pepře
- snítka tymiánu a rozmarýnu
- 100 g cukru
- 400 ml bílého vína
- sůl
Králičí stehna prošpikujme klínky špeku a na troše oleje opečeme z obou stran a přendáme do pekáče.
Na rozpáleném základu opečeme půlky oloupaných šalotek, přidáme bobkový list, koření a bylinky, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, podlijeme vínem, osolíme, přivedeme k varu a nalijeme na králíka. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 1,5 hodiny.
Podáváme s bulgurem (viz níže) nebo šťouchanými brambůrky s česnekem a mladou cibulkou.
Bulgur s rozinkami
- 200 g bulguru
- 400 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 100 g rozinek
- 50 g másla
- sůl
Bulgur zalijeme vroucím vývarem nebo vodou, promícháme a necháme vstřebat všechnu tekutinu. Na másle osmahneme rozinky a vmícháme do bulguru, podle chuti trošku osolíme.
Zdroj: Králičí stehna pečená na víně se šalotkami a bulgur s rozinkami; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1595-kralici-stehna-pecena-na-vine-se-salotkami-a-bulgur-s-rozinkami/ [On-line 17.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář