6 porcí
- 750 g nastrouhaných syrových brambor typu B nebo C
- 250−300 g hrubé mouky
- 1 lžička škrobové moučky
- 1 vejce
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce sádla
Syrové oškrábané brambory najemno nastrouháme, osolíme a odstavíme. Když brambory pustí vodu, vymačkáme ji. Brambory smícháme s moukou, škrobovou moučkou, vejcem, solí. Vypracujeme tužší bramborové těsto, ze kterého vyválíme hada, nakrájíme na 5 cm špalíčky a tvarujeme noky, které ihned uvaříme v osolené vodě. Po vyjmutí noky promastíme sádlem a podáváme se švestkovou omáčkou (viz níže) a mletým mákem smíchaným s cukrem.
Švestková omáčka
- 1 kg švestek
- 100 g krupicového cukru
- trochu vody
- 4 cl rumu
- 3 lžíce švestkových povidel
- kousek celé skořice
- 4 hřebíčky
Švestky vypeckujeme. Cukr rozpustíme na karamel, vložíme švestky, podlijeme trochou vody, odvaříme, přidáme koření, rum, povidla a za průběžného míchání vaříme do omáčkové konzistence.
Na posypání
- mletý mák
- moučkový cukrZdroj: Bramborové nočky se švestkovou omáčkou a mákem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1618-bramborove-nocky-se-svestkovou-omackou-a-makem/ [On-line 22.09.2015]
Poslední tip, trik či komentář