reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Salát z pečených cherry rajčátek a chlebové placky

Suroviny:

  • 400 – 600 g cherry rajčátek
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • hrst čerstvé bazalky
  • 200 g mozzarelly
  • hrst rukoly
  • piniová semínky, nemusí být

Chlebové placky mnoha chutí:

  • 400 g hladké mouky
  • 160 g žitné chlebové mouky
  • 3 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 ml vody

Přísady na ochucení:
pokrájená sušená rajčata (suchá, nikoliv naložená v oleji), lístky tymiánu, posekané lístky rozmarýnu, posekané kešu nebo lískové ořechy, dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná a další semínka, opečená cibule nebo slanina ( kdo nedrží dietu), atd., libovolně podle chuti

Postup: rajčata opláchněte, osušte, zakapejte trochou oleje a dejte do trouby rozpálené na 220°C (pokud používáte pinie, přidejte je k pečení,ale až na konci, na posledních pár minut s plátky česneku. Pozor ale, by jste česnek a pinie nespálily. Pečte celkem asi 15 minut, dokud rajčata nezačnou praskat (měknout). Poté je vyndejte z trouby, a zatímco vám budou mírně chladnout, dejte do salátové mísy zbylý olej a vmíchejte do něj sůl. Pak vmíchněte mírně prochladlá rajčata a k nim i bazalku, rukolu a na sousta natrhanou mozzarellu.

Prima tip: Salát můžete dochutit balzamikovým octem, ten prošlehejte do oleje nebo ím zakápněte již hotový salát, či ho podávejte zvlášť, ať si každý poslouží podle chuti

Tento salát se podává vlažný, ale nikdy ne horký. Tak, aby si rajčata udržela ještě trochu svého tepla, mozarella se od nich trošku zahřála, ale bylinky neztratily přílišným horkem křehkost. Ale i na bylinky bude mírné teplo rajčat působit dobře – krásně se rozvine jejich vůně. Tento salát je natolik výrazný a aromatický, že stačí k božské lehké večeři jen tak s bagetou, nebo v lepším případě s domácími chlebovými palckami či foccaciou.

Chlebové placky: v míse si smíchejte obě mouky, droždí a sůl. Přidejte olivový olej a za postupného přidávání vody si vypracujte hladké těsto. Nakonec přidejte dvě až tři příchutě podle chuti. Lépe vám to půjde, když si nahrubo promíchané těsto vyklopíte na vál a příchutě zapracuje ručn do těsta. Vypracované těsto vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočívat (nakyne jen mírně, je pevné a výsledkem budou křehké placky, nikoliv nadýchané chleby). Z vykynutého těsta oddělujte bochánky velikosti cca citronu, každý z nich vyválejte na placku silnou cca 2 – 5 mm, nejlépe co nejtenčí vám půjdou vyválet a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 220 -250°C (horkovzduch) na přiblížně10 minut –?Stačí pár minut – zvedla jsem ještě teplotu, nebo jdou rychle upéct na grilu i pánvi. Jsou výborné ještě teplé, a až vystydnou, a budou zcela křupavé – zabalte je jen do utěrky, nikoliv do igelitu, aby si křupavost zachovaly, pokud je všechny nesníte.

Prima tip: nebo zbylé placky zamražte, stačí je pak nechat volně povolit, trvá to asi 5 minut nebo zmrzlé rozpéct v troubě.

Zdroj: Salát z pečených cherry rajčátek a chlebové placky; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/recepty-pro-stihlou-linii-dobrou-naladu  [On-line 26.10.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.