Suroviny:
- 400 g polohrubé mouky
- 20 g droždí z kostky
- 2 špetky soli
- 30 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 100 g másla
- 1 žloutek na potření
Na drobenku:
- 50 g krupicového cukru
- 50 g hrubé mouky
- 50 g másla
- 1 lžička mleté skořice
- hladká mouka na vál
Na krém:
- 200 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 3 lžíce vanilkového pudinku
- 3 lžíce moučkového cukru
- 100 g másla
- 500 ml smetany ke šlehání 33%
Zadělejte těsto na briošky: asi 100 g mouky smíchejte s rozdrobeným droždím, cukrem a 150 ml vlažné vody, umíchete vláčné těstíčko, nechte ho zakryté na teplém místě zdvojnásobit svůj objem. Až tento kvásek vykyne, v jiné míse smíchejte zbytek mouky se solí. Promíchejte s vejci a kváskem a vypracujte tuhé těsto. V kastrůlku si rozpusťte máslo a když je tekuté a teplé (ne horké), zapracujte ho do těsta. Zpočátku to půjde ztuha, ale po pár minutách budete mít vláčné voňavé těsto. Nechte ho opět kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to skoro 2 hodiny.
Do kastrolu vlijte mléko (2 lžíce si nechte stranou). Rozkrojte vanilkový lusk, vyškrábněte z něj dřeň a přidejte ji do mléka (slupku nevyhazujte, může vám krásně provonět cukr v dóze). Pak přidejte i cukr a máslo a za stálého míchání na malém plameni rozpusťte, pak ostavte z plamene. Ve dvou lžících mléka v hrnku rozmíchejte pudinkový prášek, směs opatrně a pomalu vmíchejte do kastrolu a vraťte na mírný plamen, za stálého míchání nechte projít varem. Pak směs odstavte a nechte zchladnout, občas promíchněte. Smetanu ušlehejte na pevné špičky a pak ji pomalu, zpočátku po lžících, vmíchávejte metličkou do krému (jak se bude postupně “nadlehčovat”, půjde to snadněji). Když to přeženete s rychlostí, krém se vám srazí, postupujte tedy opatrně. Pak krém přikryjte folií a dejte vychladit do ledničky.
Až těsto vykyne, rukou ho opět zploštěte- propracujte na vále. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na stejné díly a vytvarujte z nich kouličky o průměru cca 5 cm. Nechte je na plechu kynout cca 30 minut. Pak smíchejte a prsty prohněťte všechny ingredience na drobenku. Briošky potřete žloutky rozmíchanými s trochou vody, posypte je drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů 20 – 25 minut dozlatova.
Prochladlé briošky rozkrojte v polovině, naplňte krémem a podávejte.
Zdroj: Pražské briošky; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-jeji-tradicni-recepty-s-kapkou-moderny [On-line 23.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář