Suroviny
- máslo 250 g
- kuřeví játra 500 g
- cibule 1 ks
- kuřecí vývar 200 ml
- bílé víno 150 ml
- provensálské koření 1-2 lžičky
- sůl
- pepř
- smetana ke šlehání 100 ml
- šalvěj 12 lístků
Přeliv na paštiku:
- sušené brusinky
- červené víno 200 ml
- cukr 1 lžíce
Salátek:
- polníček 2 hrsti
- červená řepa 2 hrsti
- cherry rajčata 250 g
- olivový olej
- vinný ocet
Očištěná játra nakrájíme na kostky. Na pánev dáme lžíci másla a zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme játra a restujeme do doby, než se zatáhnou a změní barvu. Zalijeme vínem a vývarem, přidáme bylinky, sůl a pepř a vaříme do měkka. Po uvaření přendáme do misky, přidáme máslo, mixujeme a postupně přidáváme smetanu, než bude mít paštika konzistenci husté omáčky. Paštika musí být lehce přesolená, po vychladnutí se slanost vstřebá. Přendáme jido mističek nebo skleniček a přelejeme rozpuštěným máslem se šalvějí. Dáme vychladnout.
Salátek: lístky červené řepy i polníček a rajčata umyjeme, necháme okapat. Rajčata překrájíme napůl. Smícháme vše dohromady a ochutíme olivovým olejem a vinným octem.
Přeliv: brusinky dáme do kastrůlku, přidáme lžíci cukru a deci červeného vína a necháme svařit. Servírujeme vychlazené jako přeliv na naší paštice. Podáváme s máslovými tousty.
Zdroj: Domácí paštika s brusinkami, salátek, máslové toasty; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-pastika-s-brusinkami-salatek-maslove-toasty [On-line 27.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář