Suroviny:
- 150 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 5 vajec
- špetka soli
- 200 ml bílého portského vína
- 2 vrchovaté lžičky jedlé sody
- 250 g hladké mouky
- 300 g hroznového vína bez jadýrek
- 100 g vlašských ořechů
- 4 lžíce třtinového cukru na posypání
Při pokojové teplotě změklé máslo vyšleháme s cukrem, poté postupně vešleháváme vejce. Vmícháme špetku soli, portské, jedlou sodu s moukou a polovinu množství nahrubo nasekaných ořechů.
Těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané pečicí nádoby, poklademe na půlky nakrájeným hroznovým vínem a zbylými ořechy a zasypeme cukrem.
Pečeme při 170 °C asi 40 minut, když se těsto nelepí na špejli a je svrchu zbarvené do karamelové barvy, je upečeno.
Zdroj: Vinný koláč s hrozny a ořechy; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1657-vinny-kolac-s-hrozny-a-orechy/ [On-line 12.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář