Suroviny:
na zmrzlinu:
- 500 ml mléka
- 250 ml 30% smetany
- 250 g Salka
- 2 žloutky
- cukr krupice
- instantní káva
- kávový likér
- glukóza
na sušenky:
- 170 g hladké mouky
- 140 g čokoládové čočky
- 75 g třtinového cukru muscovado
- 75 g cukru krupice
- 115 g másla
- 1 vejce
- prášek do pečiva
Žloutky ušlehejte s cukrem. V kastrolu ohřejte mléko, přidejte smetanu a kávu. Žloutky zalijte trochou horkého mléka, aby nebyly syrové, promíchejte a pak vše vraťte zpátky do hrnce.
Za stálého míchání zavařte do zhoustnutí a vmíchejte glukózu. Pak přidejte kávový likér a Salko a směs nalijte do zmrzlinového přístroje.
Mezitím si připravte čokoládové sušenky: do mixéru vložte máslo a třtinový cukr a nechte vyšlehat. Pak přidejte vejce a spojte. Postupně přimíchávejte mouku, prášek do pečiva a bílý cukr.
Vypracujte těsto a na závěr vmíchejte čokoládovou čočku. Z těsta vypracujte váleček, nechte odpočinout v lednici, pak nakrájejte na kolečka a vložte na 7 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
Zmrzlinu před servírováním vložte na chvíli do lednice, aby trochu změkla. Pak pomocí lžíce nandejte do sklenic a ozdobte upečenou sušenkou.
Zdroj: KÁVOVÁ ZMRZLINA S ČOKOLÁDOVOU SUŠENKOU; Teď vaří šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/videa-recepty-na-sefovo-premierove-menu-pro-muze [On-line 14.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář