Na 10 kousků potřebujeme:
- 300 g jablek (vhodný méně sladký druh se zelenou slupkou)
- 60g másla nebo margarínu
- 60 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 150 g hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 75 ml kefiru nebo podmáslí
- citrónovou šťávu na pokapání
- 50 g lískových oříšků
Jablka oloupeme, dužinu nakrájíme na kostky a pokapeme je citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Změklé máslo smícháme v míse se sladidlem. Po jednom přimícháme vejce, přidáme mouku s práškem do pečiva a polovinu nadrobno nasekaných lískových oříšků. Rozředíme kefírem (podmáslím), dobře propracujeme vařečkou a úplně na konec do těsta vmícháme pokrájená jablka.
Teflonovou nebo silikonovou formu na mufiny lehce vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou (pak půjdou lehčeji vyklopit). Nemusíme u košíčků z pečícího papíru.
Těsto rozdělíme lžící do mističek jen asi do dvou třetin jejich výšky, protože hodně nabude. Povrch posypeme zbylými oříšky, pokrájenými na plátky. Troubu předehřejeme na 180 °C, vložíme do ní formu s těstem a mufiny pečeme asi 20 minut, až povrch zezlátne.
mate k tomu obrazek