6 porcí
- 1 kg vepřové krkovice bez kosti
- mletý pepř
- sůl
Krkovici opepříme, osolíme, dobře zabalíme a utáhneme do potravinářské folie. Vložíme do vody horké 68 °C a táhneme hodinu až hodinu a čtvrt (na každé kilo masa je toto přibližná doba).
chlupaté knedlíky s cuketou
- 140 g vařených brambor ve slupce
- 260 g syrových brambor
- 60 g cukety
- 60 g smetany
- 1 vejce
- 80 g hrubé mouky
- 100 g polohrubé mouky
Vařené i syrové brambory zbavíme slupek a nastrouháme.
Cuketu nakrájíme na drobné kostičky, na pánvi nasucho opečeme, zalijeme smetanou, necháme přejít varem. Přimícháme k nastrouhaným bramborám spolu s vejcem a oběma moukami. Pokud je těsto příliš řídké, ještě přisypeme mouku.
Z těsta pomocí lžíce tvoříme v navlhčené dlani knedlíky, které vkládáme do mírně vroucí vody a vaříme asi 4 minuty.
smažené koule
- 400 g ořezu z krkovice
- 200 g parmezánu
- 100 ml smetany
- 1 vejce
- strouhanka
- 500 g přepuštěného másla
Ořez z krkovice nameleme, smícháme s nastrouhaným parmezánem, smetanou, osolíme a opepříme. Z masa tvoříme koule, které obalíme v rozkvedlaném vejci a ve strouhance.
Koule smažíme v přepuštěném másle dozlatova.
na podávání
- karamelizovaná cibulka s jablkem
- cukr
- červená cibule
- jablko
- vinný ocet
V kastrůlku rozpustíme cukr, opečeme klínky cibule a jablko nakrájené na kostičky, zastříkneme octem, necháme odvařit a odstát.
Na talíř servírujeme porci masa, cuketový chlupatý knedlík, smaženou kouli a doplníme karamelizovanou cibulkou s jablkem.
Zdroj: Krkovice s cuketovým chlupatým knedlíkem a smaženou masovou koulí; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1709-krkovice-s-cuketovym-chlupatym-knedlikem-a-smazenou-masovou-kouli/ [On-line 16.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář