Suroviny:
- 250 g másla
- 300 g hladké mouky + mouka na zahuštění a podsypání
- špetka soli
- 100 ml světlého 10° piva
- 1 vejce na potření
Mouku vsypeme do mísy, rozkrájíme v ní povolené máslo, osolíme přilijeme pivo a zpracujeme těsto, které se nelepí. Podle potřeby přidáváme mouku. Hladké, dobře propracované těsto zabalíme do folie, vložíme do lednice a připravíme náplně – viz níže.
Odleželé a vychlazené těsto rozdělíme na dvě části. Vyválíme placky (podle potřeby podsypáváme moukou), které potřeme nejprve povidly a následně ochuceným tvarohem. Zabalíme do šišky („nohavice“) a otočíme na plech vyložený pečicí papírem spojem dolů.
Štrůdly potřeme rozšlehaným vejcem, pečeme ve vyhřáté troubě na 170−180 °C asi 40 minut dozlatova.
Tvarohová náplň
- 750 g tučného tvarohu
- 2 vanilkové cukry
- 5 lžic třtinového cukru
- 2 vejce
- citronová kůra
Tučný tvaroh, pokud máme z vaničky, necháme důkladně odkapat nebo v plátýnku vymačkáme. Smícháme ho s vanilkovým a třtinovým cukrem, vejci a citronovou kůrou.
Povidlová náplň
- švestková povidla
- 2 cl rumu
- citronová šťáva
- skořice
Povidla promícháme s rumem, citronovou šťávou a špetkou skořice.
Zdroj: Jihočeský pivní štrůdl; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1716-jihocesky-pivni-strudl/ [On-line 28.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář