4 porce
- 800 g vepřové panenky
- mletý pepř
- olivový olej
- sůl
Panenku očistíme, rozdělíme na 4 porce, lehce opepříme a potřeme olejem. Necháme odležet. Na grilu nebo grilovací pánvi opečeme maso ze všech stran, zprudka a krátce. Dále dopékáme v zaklopeném grilu dorůžova. Na závěr osolíme.
Podáváme s pečeným kávovým celerem a bílým chřestem s petrželkovým pestem (viz níže).
Pečený celer
- 4 plátky celeru
- 4 lžíce přepuštěného másla
- 4 lžíce mleté kávy
- sůl
- 4 stroužky česneku
Celer nakrájíme na centimetrové plátky. Každý plátek položíme na čtverec alobalu, pokapeme máslem, posypeme kávou, solí a vložíme ve slupce rozmáčknutý stroužek celeru. Dobře zabalíme a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C 30−40 minut.
Chřest s petrželkovým pestem
- 500 g bílého chřestu
- 50 g másla
- střik bílého vína
- 2 lžíce piniových semínek
- 2 lžíce drceného parmezánu
- hrst plocholisté petrželky
- sůl
Dřevnaté konce chřestu odřízneme a chřest oloupeme. Na pánvi na másle chřest opečeme, přidáme nasekanou petrželku, drcené piniové oříšky, drcený parmezán, osolíme a prohřejeme.
Zdroj: Grilovaná vepřová panenka s kávovým celerem a bílým chřestem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1719-grilovana-veprova-panenka-s-kavovym-celerem-a-bilym-chrestem/ [On-line 04.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář