Pro 4 osoby potřebujeme:
- 12 jablek
- 750 ml červeného vina
- 1 celou skořici
- 5 hřebíčků
- 1 lžičku pomerančové kůry
- 100 g cukru
Na náplň potřebujeme:
- 200 g hořké čokolády
- 120 g směsi ořechů
- 1 lžičku pomerančové kůry
- 3 lžíce pomerančové marmelády
- máslo na vymazání formy
Víno, skořici, hřebíček, cukr a pomerančovou kůru necháme asi 5 minut zvolna vařit v kastrůlku.
Mezitím omyjeme jablka, odkrojíme z nich asi třetinu horní části, vykrojíme jádřinec a dáme dusit do vařícího se vína. Po 3 minutách přidáme vršky jablek, a když víno začne znovu vařit, stáhneme z ohně a necháme vychladnout.
Čokoládu a ořechy nasekáme a smícháme s pomerančovou kůrou a marmeládou. Troubu rozpálíme na 200 °C.
Pekáček či varnou misku vymažeme máslem a naskládáme do ní vychladlá jablíčka naplněná připravenou směsí a zakrytá odříznutými vršky. Pečeme asi 15 minut, až pěkně změknou. Mezitím svaříme vinný nálev asi na čtvrtinu a pečená jablíčka jím podlijeme při podávání. Můžeme je ozdobit i šlehačkou nebo přidat kopeček zmrzliny.
Poslední tip, trik či komentář