Pošírovaná vejce
- 4 čerstvá vejce
- 1 l vody
- 50 ml octa
- hrst plocholisté petržele
- čerstvě mletý pepř
Do vody v kastrolu vlijeme ocet, osolíme. Vodu přivedeme těsně pod bod varu a pomalu do ní vyklepneme vajíčka, která pomocí lžíce zabalíme – bílek obalíme kolem žloutku. Vaříme 2−3 minuty, poté vyjmeme a zchladíme.
Majonéza
- 1 žloutek
- špetka soli
- 1 lžička dijonské hořčice
- 150 ml slunečnicového oleje
- 150 ml vína Beaujolais
- střik červeného vinného octa
Do mísy vložíme žloutek, lžičku dijonské hořčice, sůl, rozmícháme a za stálého šlehání pomalu přiléváme olej. Vyšleháme hustou majonézu, kterou uchováme v lednici.
Víno zredukujeme na sirupovou konzistenci. Necháme zchladnout a vmícháme spolu s několika kapkami vinného octa do majonézy.
Tousty
- 5 plátků toustového chleba
- olivový olej
Ze 4 plátků toustového chleba vykrojíme kolečka, zbývající toust nakrájíme na kostičky. Vše opečeme na olivovém oleji dozlatova.
Servírování: Na toust položíme zastřené vejce, navrch ozdobíme majonézou, kolem toustovými kostičkami, lehce opepříme a posypeme sekanou petrželkou.
Zdroj:Pošírované vejce s omáčkou Beaujolais; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1745-posirovane-vejce-s-omackou-beaujolais// [On-line 31.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář