2 ks
- 300 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 3 lžíce krupicového cukru
- 150 ml vlažného mléka
- 250 ml bílého tučného jogurtu
- 1 vejce
- citronová kůra
- 4 cl rumu
- špetka soli
- 1 vejce na potření koláče
Drobenka
- 200 g hrubé mouky
- 120 g krupicového cukru
- 2 lžíce skořicového cukru
- 120 g másla
Krém
- 200 ml mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 vrchovatá lžíce škrobové moučky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 100 g másla
- 500 ml 33 % smetany ke šlehání
Mouky prosejeme.
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem, přidáme jogurt, vejce, citronovou kůru, rum a špetku soli, promícháme a vmícháme mouku a vypracujeme hladké polotuhé těsto, které necháme na teplém místě hodinu kynout. Během kynutí promícháme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a vytvoříme z nich dva kulaté koláče, které necháme na plechu ještě 10 až 15 minut kynout. Poté je potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme drobenkou (tu si připravíme tak, že do misky vsypeme mouku, cukry a máslo nakrájené na kostky, změklé při pokojové teplotě; pomocí prstů užmolíme drobenku – žmolenku).
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C dozlatova.
Mezitím si připravíme krém. V troše mléka rozmícháme škrobovou moučku.
Ve zbytku mléka rozpustíme cukry a máslo. Do horké směsi vešleháme mléko se škrobem a za stálého míchání povaříme 2 minuty. Odstavíme a necháme vychladnout.
Šlehačku ušleháme dotuha a zvolna vmícháme do chladného vanilkového krému.
Koláče po upečení necháme na mřížce vychladnout. Poté je rozřízneme a naplníme krémem.
Zdroj: Pražský koláč; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1757-prazsky-kolac/ [On-line 21.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář