reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Galantina z husích jater s pomerančovou omáčkou

10−12 porcí

  • 1 kuře (cca 1,5 kg)
  • 200 g kachních jater
  • 150 g čerstvých žampionů
  • 300 g mletého vepřového bůčku
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 200 ml bílého portského vína
  • 100 ml koňaku
  • muškátový oříšek
  • mleté nové koření
  • mletý bílý pepř
  • mletý zázvor
  • sůl
  • 3 lžíce práškové želatiny

Kuře vykostíme, vytvarujeme z něj plát, který položíme na potravinářskou folii, osolíme, opepříme, zakápneme koňakem.

Žampiony oloupeme, zbavíme nožiček a nakrájíme je na malé osminky. Játra očistíme a nakrájíme na malé kousky a koňakem.

V pánvi na rozehřátém másle osmahneme žampiony, játra, ochutíme mletým bílým pepřem, zakápneme koňakem a odstavíme.

Mleté maso smícháme s játrovou směsí, zapracujeme žloutky, bílé portské vino a koření.

Kuřecí plát zlehka poprášíme želatinou, navršíme masovou fáš, dobře zarolujeme a pevně utáhneme do folie. Zabalíme ještě do alobalu, vložíme do vodní lázně a ve vyhřáté troubě pečeme při 160 °C 1−1,5 hodiny.

Galantinu necháme vychladit, podáváme ji nejlépe až druhý den s pomerančovou omáčkou.

Pomerančová omáčka

  • 2 pomeranče
  • 250 ml červeného vína
  • 1 hvězdička badyánu
  • 100 g brusinkového kompotu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 cl rumu
  • 1 citron
  • sůl

Pomerančovou kůru z jednoho pomeranče nakrájíme na „Juliene“ a krátce povaříme ve šťávě ze dvou pomerančů a společně s červeným vínem a badyánem zredukujeme na omáčkovou konzistenci. Promícháme s brusinkovým kompotem, hořčicí, citronovou šťávou, rumem, dochutíme solí a dáme vychladit.

Zdroj: Galantina z husích jater s pomerančovou omáčkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1756-galantina-z-husich-jater-s-pomerancovou-omackou/  [On-line 21.11.2016]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


jedna + = 5


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.