- ½ kg cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 kg sépií
- ½ kg rýže na rizotto
- 1 dl suchého bílého vína
- 5 dkg másla
- parmezán
- sůl
- pepř
- polévkové koření
- bobkový list
- rozmarýn
Sépie očistíme a důkladně omyjeme, načež maso rozkrájíme na velmi drobné kostičky. Míšky se sépiovým barvivem dáme stranou.
Jemně nasekanou cibulku si na 3-4 polévkových lžících oleje na mírném plameni pomalu orestujeme, načež k ní přidáme i nadrobno nakrájený česnek. Až se nám cibulka začne lesknout, rozkrojíme do ní 1-2 míšky se sépiovým barvivem a dusíme ji dále. Ochutíme polévkovým kořením, mletým pepřem, bobkovým listem a rozmarýnem.
Přidáme připravené sépií maso a půl hodiny vaříme.
Tuto dobu zároveň využijeme k dušení rýže.
Sépie pustí šťávu, kterou, bude-li třeba, můžeme dosolit, potom přidáme zbylé sépiové barvivo, opepříme a několik minut povaříme. Pikantnější chuť můžeme jídlu dodat bílým vínem.
K uvařenému ragú přimícháme dušenou rýži a máslo. Zavřeme oheň, přiklopíme pokličkou a necháme krátce odpočívat.
Pak už zbývá jídlo jen podávat, ale předtím je samozřejmě posypeme parmezánem.
Zdroj: TV paprika Chuti monarchie http://tvpaprika.hu/cs/node/3822
Poslední tip, trik či komentář