8 porcí
- 5 polévkových lžic práškového cukru
- 3 polévkové lžíce másla
- 2 vajíčka
- 10 dkg mouky
- 2 polévkové lžíce kakaového prášku
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Ledový krém:
- 15 dkg marcipánové hmoty
- 8 dkg čokoládových plátků s mátou
- 2,5 dl zakysané smetany
- 2 vaječné žloutky
- 1 polévková lžíce bílého rumu
- 10 dkg práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 kávová lžička kakaa
- 10 dkg hořké čokolády
- pár lístků máty
Abychom získali těsto, nejprve si v míse rozšleháme máslo s práškovým cukrem. Přidáme prášek do pečiva, špetku soli, kakaový prášek, vajíčka a mouku. Vše důkladně promísíme a prohnětme. Takto vzniklé těsto vlijeme do formy na pečení dortů vymaštěné máslem a při teplotě 180 °C pečeme 20 minut.
Zakysanou smetanu smícháme s práškovým cukrem, s kakaovým práškem a vanilkovým cukrem a vše do hladka umícháme. Přisypeme nalámanou mátovou čokoládu, na drobno nasekané lístky máty a vaječné žloutky. Smícháme, pak vložíme do mrazáku a dost dlouho chladíme, alespoň 3-4 hodiny.
Marcipán prohnětme, vyválíme a položíme na vychladlé upečené těsto, které předtím pokapeme rumem. Potřeme krémem z máty a čokolády, načež dort vrátíme opět do chladničky.
Před podáváním na něj nastrouháme hořkou čokoládu, posypeme krájenými mandlemi a pocukrujeme práškovým cukrem.
Zdroj: TV Paprika Upečme si něco http://tvpaprika.hu/cs/node/3904
Poslední tip, trik či komentář