4 porce
- 12 ks mušlí sv. Jakuba (hřebenatek) i se skořápkami
- 8 paliček česneku
- 2-3 dl olivového oleje
- 4 vaječné žloutky
- 5 dkg čerstvé bazalky
- 4 rajčata
- 4 mozzarelly v nálevu
- 2 citrony
Stroužky česneku v celku si pomalu usmažíme v olivovém oleji, kterého musí být tolik, aby česnek nikde nevyčuhoval nad hladinu. Až bude česnek usmažený, slijeme olej, načež smažené stroužky česneku rozmixujeme tyčovým mixerem na hladkou kašičku.
Česnekový krém rozdělíme na dvě části. K jedné polovině přimícháme vaječné žloutky a citronovou šťávu, do druhé poloviny nasekáme čerstvou bazalku.
Mušle rozevřeme a odchlípneme mlže přilepené ke škebli, aniž bychom je ze skořápek vyndávali. Česnekový krém s vaječnými žloutky namažeme na mlže, načež mušle klademe skořápkou dolů do pekáče vysypaného solí. V předehřáté troubě je potom při teplotě 200-220 °C během několika minut krásně upečeme.
Mozzarellu a rajčata nakrájíme na tenká kolečka. Pak je střídavě vršíme na sebe a každou vrstvu pomažeme česnekovým krémem s bazalkou. Takto vzniklou „věžičku” postavíme doprostřed talíře a kolem ní rozložíme horké mušle sv. Jakuba. Nakonec celkový dojem ještě vylepšíme dílky citronu.
Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3776
Poslední tip, trik či komentář