- 80 dkg svíčkové
- 2 polévkové lžíce mouky
- 1 celá cibule
- 2 celé mrkve
- 2 celé kořeny petržele
- 10 kuliček pepře v celku
- 2-3 stroužky česneku
- 2 dl zakysané smetany
- 1 citron
- hořčice
- sůl
- pepř
K houskovým knedlíkům:
- 2 housky
- 2 vajíčka
- 4 polévkové lžíce mouky
- 1 svazeček petrželové natě
- sůl
Maso nakrájíme na plátky, uděláme do něho zářezy, osolíme, opepříme a obalíme v trošce mouky. Na olivovém oleji si zesklovatíme jemně nakrájenou cibulku a na této cibulce si pak maso předpečeme.
Zeleninu vložíme do jiného kastrolu. Přidáme k ní kuličky celého pepře, bobkový list a nakonec na zelninu položíme plátky předpečeného masa. Zalijeme bílým vínem a pod pokličkou dusíme.
Housky si rozkrájíme, každou na tři díly, a opečeme je.
Přípravu houskových knedlíků začneme tím, že mouku smícháme s vajíčky, solí a vodou. Z těchto ingrediencí uhněteme masivní těsto, ke kterému přidáme jemně nasekanou petrželku. Potom do připravené hmoty nalámeme opečené housky.
Z těsta tvarujeme kulaté knedlíčky, které hned házíme do vroucí vody a vaříme.
Až nám maso změkne, vyndáme je z kastrolu a zeleninu rozmixujeme v kuchyňském mixeru nebo rozmačkáme vidličkou. Zeleninovou kaši pak vrátíme na plotnu, zahustíme ji směsí zakysané smetany, mouky a hořčice a přimícháme k ní citronovou šťávu. Krátce povaříme, do vzniklé omáčky opět vložíme maso a několik minut celé ještě dusíme, abychom dosáhli správné kombinace chutí.
Podáváme tím způsobem, že vedle knedlíků položíme na talíř plátky masa a vše zalijeme výše popsanou smetanovou omáčkou.
Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3804
Poslední tip, trik či komentář