8 porcí:
- 8 kachních stehen
- 1 kg kachního sádla
- 0,7 l červeného vína
- 4 červené cibule
- kmín
- tymián
- sůl
zelí:
- 1 malá hlávka červeného zelí
- 4 červené cibule
- 150 g másla
- 2-3 hvězdičky badyánu
- ½ l pomerančového džusu
- 1 pomeranč
- 300 g celých loupaných mandlí
- 1 brambora na zahuštění
- sůl
krupicové noky:
- 400 ml mléka
- 50 g másla
- 300 g hrubé krupice
- 5 vajec
- mletý muškátový květ
- 80 g rozinek marinovaných v bílém portském víně
- sůl
Kachní stehna zbavíme peří a očistíme, dobře osolíme, vetřeme kmín a tymián.
Stehna vložíme do velkého a hlubokého pekáče, pokryjeme sádlem, hrubě krájenou červenou cibulí, zalijeme červeným vínem a odkryté pečeme zvolna při 150 °C asi 3 hodiny, až je maso jako dort a téměř samo opadává od kosti. Kachničku podáváme se zelím a krupicovými noky.
Zelí nakrájíme na hrubší kostky a společně s jemně krájenou cibulí opečeme na másle dozlatova. Zalijeme pomerančovým džusem, přidáme mandle a badyán, kůru a šťávu z pomeranče, osolíme a dusíme do měkka. 15 minut před dovařením můžeme zahustit najemno nastrouhanou bramborou.
Rozinky zahřejeme v bílém portském víně a necháme nabobtnat. Mléko s máslem přivedeme k varu a za stálého míchání vsypeme krupici. Jakmile se těsto odpaluje – nechytá se na stěny hrnce a vařečku, necháme ho zchladnout, přidáme vejce, špetku muškátového květu, okapané rozinky a dobře promícháme.
Z těsta vykrajujeme pomocí navlhčené lžíce noky, které vhazujeme do vroucí osolené vody, zavaříme asi 3 minuty, než vyplavou na povrch a vyjmeme, krátce propláchneme studenou vodou a zakápneme trochou oleje.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=800
Poslední tip, trik či komentář