4 porce:
- 400 g hladké mouky
- 40 g droždí
- 100 ml smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 vejce
- 1 lžička cukru
- špetka soli
- 170 ml mléka
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce sezamových semínek
- 1 zelený salát
- 300 g šunky
- 1 svazek ředkviček
- 4 lžíce pomazánkového másla
- 1 bílek na potření
- olej na vymazání
Droždí rozdrobíme do hrnku, zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a dobře promícháme. Kvásek přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Mouku dáme do mísy, přidáme vejce, zbylé mléko, sůl, smetanu, olej a vykynutý kvásek. Zpracujeme na hladké těsto, které se nelepí na okraje mísy, přikryjeme utěrkou a necháme opět vykynout. Těsto vyklopíme na vál a rukama propracujeme. Rozdělíme ho na bochánky, ze kterých tvarujeme bagetky. Přendáme je na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným bílkem j a posypeme slunečnicovými a sezamovými semínky. Bagetky vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 190 °C 15-20 minut (záleží na velikosti). Upečené bagetky necháme vychladnout, pak je vodorovně rozkrojíme a namažeme pomazánkovým máslem. Poklademe je plátky šunky, ředkviček, listy zeleného salátu a přiklopíme.
1 porce asi 2 698 kJ / 644 kcal
Příprava: 50 min (bez doby kynutí)
Poslední tip, trik či komentář