- 100 g tykvové dužiny
- 250 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g hladké kukuřičné mouky
- kostka droždí
- 2 lžíce medu
- 200 ml vlažného mléka
- sůl
- 50 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce citrónové šťávy
Dužinu nakrájíme na kostky a v malém množství vody ji přikrytou vaříme 5 minut. Necháme okapat a protřeme sítem. Smícháme 250 g pšeničné a 175 g kukuřičné mouky, uděláme jamku a do ní rozdrobíme droždí. Promícháme s medem a 100 ml mléka. Asi 15 minut necháme kynout. Kvásek promísíme s moukou, přidáme zbylé mléko, špetku soli, tekuté máslo, citron, tykvové pyré a vypracujeme těsto. Přikryjeme a ještě 45 minut necháme kynout. Plech vytřeme olejem a posypeme zbylou kukuřičnou moukou. Z těsta vytvarujeme 12 malých bochánků, dáme je na plech a necháme asi 30 minut kynout, troubu předehřejeme na 175 °C. Chlebánky pečeme asi 35 minut.
Poslední tip, trik či komentář