- 1 kg hovězích kostí
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 řapíkatý celer
- 1 rajče
- 5 kuliček černého pepře
- petrželová nať
- 5 bobkových listů
- sůl
- česnek
Kosti očistíme ve studené vodě, dáme na pekáč a pečeme na 170 ºC asi 15 min. Zbytky morku seškrabeme z pekáče a použijeme pro lepší chuť. Kosti vložíme do hrnce, přidáme zeleninu a koření, zalijeme studenou vodou a vaříme asi 5 hodin. Scedíme a dochutíme.
Játrové knedlíčky do polévky
Utřeme tuk se solí a žloutkem, přidáme opačnou stranou nože naškrábaná játra, mouku, česnek, majoránku, kůru, květ, pepř, bílek a tolik strouhanky, aby bylo těstíčko tak husté, aby se z něj daly tvarovat malé knedlíčky (menší než míčky na ping-pong).
Knedlíčky se také mohou vykrajovat pomocí dvou lžiček namočených do polévky (podobně jako nočky) a vhazovat do mírně vařící polévky. V tom případě připravíme o něco řidší těsto.
Knedlíčky vaříme pod poklicí ve vývaru asi 10 až 15 minut.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-polevka-s-jatrovymi-knedlicky-1 [On-line 28.3.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář