- 180 g másla (nejméně 75 % tuku)
- 5 g másla na vymaštění formy
- 180 g tmavé čokolády s vysokým podílem kakaové hmoty (70 %)
- 80 g hladké mouky
- 40 g kvalitního kakaa (ne instantního)
- 50 g bílé čokolády
- 50 g mléčné čokolády
- 3 velká vejce
- 270 g přírodního krupicového cukru
- vanilková zmrzlina (kopeček na porci)
Máslo nakrájejte na menší kousky a vsypte je do misky. Přidejte na kousky rozlámanou tmavou čokoládu. Malý kastrol naplňte do třetiny horkou vodou a misku na něj posaďte tak, aby se dnem nedotýkala hladiny. Na velmi mírném plameni a za občasného promíchání zahřívejte, dokud se máslo i čokoláda nerozpustí. Misku můžete také přetáhnout potravinářskou fólií a na dvě minuty vložit do mikrovlnky nastavené na nejvyšší stupeň. Rozpuštěnou směs sejměte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Mezitím dejte mřížku v troubě na střední pozici a troubu zapněte na 180 ºC, horkovzdušnou na 160 °C. Dno pekáčku vyložte pečicím papírem, případně pod něj vložte alobalové ucho. Mouku a kakao vsypte do jemného cedníku nebo síta a poklepáváním prosijte do mísy, aby se sypké přísady promísily a zbavily hrubších kousků.
Na pracovní ploše nasekejte mléčnou i bílou čokoládu na kousky. Nejdřív zatlačte na špičku nože (měl by být ostrý a těžký) a až pak na celou délku ostří. Špičku udržujte pokud možno na stejném místě a sekejte vějířovitým pohybem. Perfekcionisté můžou ještě otočit prkénko o devadesát stupňů a snažit se o úhledné kostičky.
Vejce rozklepněte do misky a přisypte k nim cukr. Elektrickým šlehačem nebo metlou šlehejte tak dlouho, až směs napění a vypadá jako mléčný koktejl (elektrickému šlehači to trvá tři až osm minut, záleží na výkonnosti motoru). Že jste dosáhli cíle, poznáte podle toho, že hmota zesvětlá a zdvojnásobí objem. Anebo nadzdvihněte metly a pramínkem směsi, který z nich stéká, pokapejte hmotu v misce. „Čáry“ by měly být na povrchu vteřinu nebo dvě viditelné.
Na vaječnou hmotu nalijte vychladlou čokoládovou hmotu a spojte je – lehce je promíchejte plastovou nebo gumovou špachtlí. Vnořte ji u jedné stěny do směsi a prohrábněte ke druhé straně. Pak ji zanořte ve středu, jako byste kreslili osmičku. Pokračujte v mísení osmičkovým pohybem až do okamžiku, kdy je hmota stejnoměrně matně hnědá. Občas mísu otočte. Účelem je směsi spojit, ale neuvolnit z vaječné hmoty vešlehaný vzduch, proto buďte při míchání pozorní, ba něžní.
Nad mísou s čokoládovou směsí podržte cedník či síto a prosijte na ni ještě jednou mouku s kakaem tak, abyste povrch pokryli co nejrovnoměrněji. Znovu použijte špachtli a oblíbený pohyb do osmičky a začněte sypkou směs spojovat s tekutou. Zpočátku to možná bude vypadat suše a prašně, ale při troše trpělivosti začne za chvíli vznikat to správné těsto na brownies: vlhké a správně „patlavé“. V tu chvíli přestaňte míchat, jen zapracujte kousky bílé i mléčné čokolády. Pokud možno stejnoměrně je v těstě rozptylte.
Těsto vlijte do formy. Nezapomeňte mísu úplně vyškrabat. Nejlépe to jde plastovou stěrkou. Uhlaďte těsto tak, aby mělo všude přibližně stejnou výšku. Formu vložte do předehřáté trouby. Po pětadvaceti minutách povytáhněte mřížku a trochu pekáčkem zatřeste. Pokud se dezert ve středu ještě chvěje, zase troubu zavřete a pečte ještě pět minut. Hotovo je, když povrch připomíná lesklý papír a strany moučníku se odtahují od stěn formy. Pak můžete dílo vyjmout z trouby.
Nechte upečený moučník v pekáčku až do úplného vychladnutí. Pak brownies pomocí alobalu vyjměte, nakrájejte na čtvrtky, každou ještě na čtyři čtverečky a nakonec – jestliže se nechcete úplně „sjet“ čokoládou – překrojte čtvereček ještě na trojúhelník. Servírujte v koktejlové sklenici s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/brownies-s-vanilkovou-zmrzlinou [On-line 1.4.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář