Sýrová roláda
- 120 g sýru eidam
- 100 g Gorgonzoly či Nivy
- 50 g taveného sýra
- 50 g tvarohu
- 1 stroužek česneku
- ½ červené papriky
- 100 g zelených oliv
- 40 g jader vlašských ořechů
- snítka hladké petrželky
Nejdříve si připravíme náplň. Nastrouháme plísňový sýr, přidáme tvaroh, měkký sýr a rozmačkaný česnek. Vznikne pikantní pomazánka. Poté dáme eidam do mikrotenového sáčku, který vložíme do vařící vody, kde necháme sýr rozpustit. V sáčku rozválíme z tekutého sýru plát, sáček rozřežeme, na plát rozetřeme pomazánku a na ni naskládáme jádra vlašských ořechů, proužky papriky a olivy nakrájené na kolečka. Kombinace střídáme téměř do konce plátu. Na závěr posypeme nakrájenou petrželkou. Stočíme do rolády a dáme vychladit. Podáváme s pečivem.
Špenátová roláda
- 200 g špenátu (buď čerstvého spařeného a nakrájeného, nebo mrazeného)
- 4 vejce
- 65 g másla
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce kečupu
- 200 g šunky
- 120 g taveného sýru
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky prášku do pečiva
- pepř, sůl
Žloutky s padesáti gramy másla utřeme do pěny s trochou pepře a soli. Přidáme špenát, polohrubou mouku, prášek do pečiva a sníh ze čtyř bílků. Poté směs nalijeme na plech s pečicím papírem. Pečeme při teplotě 180 °С asi 15 minut. Po upečení srolujeme do rolády a necháme vychladnout. Poté roládu rozvineme, potřeme kečupem, poklademe šunkou a potřeme pomazánkou z 15 g másla, měkkého sýra, majonézy, hořčice a česneku. Opět stočíme do rolády, po vychlazení v lednici nakrájíme na kolečka a podáváme s pečivem.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/syrovo-spenatova-variace [On-line 26.4.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář