reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Paštika z kachních jater s domácím chlebem

  • 300 g čerstvých kachních jater
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • 2 žloutky
  • 75 g másla


Na základ

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 1 bobkový list
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 lžíce kuliček bílého pepře
  • 5 lžic koňaku
  • 150 ml červeného portského vína
  • 150 ml dezertního vína (Madeira)
  • sůl a pepř

Na zalití

  • 200 g másla
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 snítka rozmarýnu
  • lístky ze 3 velkých snítek tymiánu
  • sůl a pepř

Játra nechte přes noc namočená v mléce, aby se zbavila hořkosti. Pak je sceďte a dejte okapat. Začněte připravovat základ paštiky: V hrnci rozehřejte olej a tři až pět minut na něm opékejte šalotku, bylinky a pepř. Pak přelijte koňakem a ten opatrně zapalte. Jakmile plamínky zhasnou, vařte základ do zhoustnutí. V pánvi by mělo zůstat jen několik lžic. Vlijte portské i dezertní víno a ještě deset minut vařte. Směs by se měla zredukovat asi na třetinu. Nechte trochu zchladnout.

Přidejte játra, vejce, žloutky i máslo a lehce promíchejte. Jakmile se máslo téměř rozpustí, posolte a opepřete. Mixujte asi dvě minuty. Z mixéru přeceďte do džbánku a základ ještě dobře protřete vařečkou. Zbavíte se tak případných žilek či šlach.

Ověřte si, zda paštika nepotřebuje okořenit, a rozlijte ji do osmi zapékacích nádobek. Troubu předehřejte na 110 stupňů. Dno kastrolu vyložte složenou utěrkou nebo několika menšími (aby byly na dně čtyři vrstvy látky). Postavte na ně formičky a zalijte horkou, ale nikoli vroucí vodou. Vložte do trouby a pečte 20 až 25 minut.

Vyzkoušejte, jestli je paštika upečená. Nádobku nakloňte k jedné straně – směs by se směrem dolů měla trochu vyboulit. Když s ní zatřesete, ve středu by se měla lehce chvět (při chladnutí se bude ještě dovářet zbytkovým teplem). Vyjměte nádobky z kastrolu, nechte vychladnout a pak vložte do ledničky aspoň na čtyři hodiny.

Teď si připravte máslovou vrstvu. V pánvi rozehřejte máslo, ale nenechte ho zpěnit. Zašlehejte muškátový oříšek, rozmarýn a polovinu lístků tymiánu. Podle chuti lehce osolte a opepřete, rozlijte lžící na paštiku, posypte zbylými lístky tymiánu a vraťte do chladničky, aby máslo ztuhlo.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pastika-z-kachnich-jater-0 [On-line 2.5.2011], citace

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.