Rozpis pro 4 osoby:
- 200 g brokolice
- 1 cibule
- 100 g másla
- 150 g hladké mouky
- 200 ml smetany
- 400 ml vývaru
- 100 ml tomatové šťávy
- sůl
- tymián
- polévkové koření
Čerstvou brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky a důkladně opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme ji do osolené vody a vaříme přibližně 12 minut doměkka. Dáváme pozor, aby se brokolice nerozvařila. Měkké růžičky vyjmeme, necháme okapat a nakrájíme na jednotlivé kousky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme máslo a cibuli na něm za stálého míchání necháme zesklovatět, ne zhnědnout. Nazlátlou cibulku zasypeme hladkou mouku a orestujeme. Přilijeme trochu vody a připravíme si hladkou jíšku.
Jíšku potom po malých částech vmícháme do brokolicového základu a dobře prošleháme. Pak přilijeme vývar a přivedeme k varu.
Zahuštěnou polévku okořeníme pepřem, tymiánem a polévkovým kořením a podle chuti přisolíme.
Na závěr vlijeme tomatovou šťávu a smetanu a přidáme nakrájenou brokolici. Polévku servírujeme horkou s bílým pečivem. Můžeme podávat i jako samostatnou večeři, protože polévka je velmi vydatná. Z brokolice můžeme připravit i chutné placky. Nasekanou brokolici smícháme se strouhaným sýrem, nakrájeným salámem, cibulí, solí, pepřem, vejcem a moukou. Placky smažíme na oleji.
Poslední tip, trik či komentář