Příprava piškotového těsta:
- 4 vejce
- 8 dkg cukru
- 8 dkg mouky
- 8 dkg kakaového prášku
Příprava vanilkového krému:
- 5 vajec
- 25 dkg cukru
- 5 dkg pudingového prášku
- 0,5 litru mléka
- 1 vanilkový lusk
Příprava čokoládové polevy:
- 20 dkg hořké čokolády
- 1,5 dl vody
- 1 dl vína
- 10 dkg kakaového prášku
- 10 dkg cukru
- několik kapek oleje
- 10 dkg ořechů
- 20 dkg sušených švestek
Příprava sirupu:
- 1 dl vody
- 1 dl vína Reciotto
- špetka cukru
- 3 dl smetany na šlehání
Připravíme piškotové těsto: z vaječných žloutků a cukru utřeme pěnu. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z vaječných bílků a zlehka promícháme. Smícháme mouku a kakaový prášek a opatrně vmícháme do vaječné směsi. Na dno plechu položíme papír na pečení a přelijeme těsto tak, aby bylo na plechu rovnoměrně rozprostřeno do výše asi 1 centimetru. Upečeme ve středně teplé troubě.
Připravíme sirup na zalití moučníku: víno povaříme s vodou, cukrem a částí připravených sušených švestek. Potom necháme vychladnout.
Suroviny na čokoládovou polevu povaříme nad párou a potom necháme také vychladnout.
Pro přípravu vanilkového krému dáme povařit mléko s vanilkovým luskem. Vaječné žloutky rozmícháme s cukrem a pudingovým práškem. Horké mléko přilijeme opatrně a za stálého míchání do vaječného krému, potom na mírném plameni přivedeme k varu. Nakonec přimícháme tuhý sníh ušlehaný z vaječných bílků.
Piškot rozdělíme na tři díly. Jednu vrstvu položíme na dno nádoby, zakapeme sirupem, posypeme ořechy a švestkami předem namočenými ve víně. Potřeme polovinou vanilkového krému a položíme druhou vrstvu piškotu. Potom opět zakapeme sirupem, posypeme ořechy a švestkami a potřeme krémem. Vše zakončíme vrstvou piškotu, zakapeme sirupem a bohatě posypeme kakaovým práškem. Vložíme do chladničky a po několika hodinách podáváme zalité důkladně vychlazenou čokoládovou polevou a ozdobené šlehačkou.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3620
Poslední tip, trik či komentář