reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

„Šomlói galuška” netradičně – k vínu Reciotto ze sklepů „Bussola pincészet”

Příprava piškotového těsta:

  • 4 vejce
  • 8 dkg cukru
  • 8 dkg mouky
  • 8 dkg kakaového prášku

Příprava vanilkového krému:

  • 5 vajec
  • 25 dkg cukru
  • 5 dkg pudingového prášku
  • 0,5 litru mléka
  • 1 vanilkový lusk

Příprava čokoládové polevy:

  • 20 dkg hořké čokolády
  • 1,5 dl vody
  • 1 dl vína
  • 10 dkg kakaového prášku
  • 10 dkg cukru
  • několik kapek oleje
  • 10 dkg ořechů
  • 20 dkg sušených švestek

Příprava sirupu:

  • 1 dl vody
  • 1 dl vína Reciotto
  • špetka cukru
  • 3 dl smetany na šlehání

Připravíme piškotové těsto: z vaječných žloutků a cukru utřeme pěnu. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z vaječných bílků a zlehka promícháme. Smícháme mouku a kakaový prášek a opatrně vmícháme do vaječné směsi. Na dno plechu položíme papír na pečení a přelijeme těsto tak, aby bylo na plechu rovnoměrně rozprostřeno do výše asi 1 centimetru. Upečeme ve středně teplé troubě.

Připravíme sirup na zalití moučníku: víno povaříme s vodou, cukrem a částí připravených sušených švestek. Potom necháme vychladnout.

Suroviny na čokoládovou polevu povaříme nad párou a potom necháme také vychladnout.

Pro přípravu vanilkového krému dáme povařit mléko s vanilkovým luskem. Vaječné žloutky rozmícháme s cukrem a pudingovým práškem. Horké mléko přilijeme opatrně a za stálého míchání do vaječného krému, potom na mírném plameni přivedeme k varu. Nakonec přimícháme tuhý sníh ušlehaný z vaječných bílků.

Piškot rozdělíme na tři díly. Jednu vrstvu položíme na dno nádoby, zakapeme sirupem, posypeme ořechy a švestkami předem namočenými ve víně. Potřeme polovinou vanilkového krému a položíme druhou vrstvu piškotu. Potom opět zakapeme sirupem, posypeme ořechy a švestkami a potřeme krémem. Vše zakončíme vrstvou piškotu, zakapeme sirupem a bohatě posypeme kakaovým práškem. Vložíme do chladničky a po několika hodinách podáváme zalité důkladně vychlazenou čokoládovou polevou a ozdobené šlehačkou.

Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3620

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.