Na lívance z kyselého mléka potřebujeme
- 400 ml kyselého mléka
- 250 g hladké mouky
- 4 vejce
- 1 lžíci kypřícího prášku
- tuk na pečení
- moučkový cukr na posypání
Na náplň:
- 500 g jahod
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g moučkového cukru
Na tvarohové lívanečky:
- 500 g tvarohu
- 300 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- 4 vejce
- 1 lžíci jedlé sody
- 1 lžíci krupicového cukru
- tuk na pečení
Na lívance z kyselého mléka dobře promícháme kyselé mléko s vejci, prosetou hladkou moukou a kypřícím práškem. Na pánvi s rozehřátým tukem pečeme větší lívance silné asi 0,5 cm po obou stranách. Jahody očistíme, rozmačkáme s cukrem a smícháme s tvarohem. Upečené lívance potřeme, přeložíme v polovině a pocukrujeme. Podáváme teplé.
Na tvarohové lívance prolisujeme tvaroh přes sítko a rozředíme mlékem. Přidáme mouku, vejce, sodu, cukr a vymícháme hladké těsto. Ihned po přípravě těsta pečeme na rozpáleném tuku na pánvi nebo lívanečníku lívance silné asi 1 cm. Dáváme na mísu a uchováváme teplé.
Náplně používáme stejné jako u kynutých lívanců.
Zdroj: 2 druhy nekynutých lívanců; TV Nova Tescoma s chutí http://novaplus.nova.cz/porad/tescoma-s-chuti/video/5815-tescoma-s-chuti-2-druhy-nekynutych-livancu/ [On-line 19.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář