Suroviny:
- 6 velkých bílků
- 6 lžic studené vody
- 120 g krystalového cukru
- 200 g jemně strouhaného kokosu
- 30 g hrubé mouky + na formu
- máslo na vymazání formy
- asi 2 lžíce pikantní domácí zavařeniny, např. rybízové či brusinkové
- stříbrné cukrářské zdobení – kuličky apod.
- Brusinky sušené nebo červené cukrářské kuličky, bonbonky na ozdobu
Na kokosový krém:
- 100 g másla, změklého
- 20 – 40 g moučkového cukru s vanilkou nebo vanilkový cukr
- 1 – 2 lžíce likéru – např. Baileys, Malibu apod. – nemusí být
- 50 g jemně strouhaného kokosu , tady jemnější , je-li fakt moc hrubý doporučuji rozmixovat
- 3 lžíce mléka
Na čokoládový krém:
- 500 ml smetany na šlehání
- 100 g bílé čokolády
Nejlépe den předem přiveďte k varu smetanu na krém, nalámejte do ní čokoládu, míchejte a jakmile smetana vzkypí stáhněte ji z ohně. Čokoládu zcela rozpusťte a smetanu nechte vychladnout. Pak ji uložte nejlépe přes noc do chladničky, minimálně na 3 hodiny, aby s pořádně vychladila, jinak vám krém nepůjde vyšlehat.
Předehřejte troubu na 150°C a 2 dortové formy o průměru 20 – 22 cm vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem.
Bílky, vodu a cukr ušlehejte na tuhý sníh. Přisypte kokos a mouku, promíchejte a těsto přesuňte do 2 dortových forem (pak se nemusí prokrajovat, ale jde upéct i v jedné formě najednou a pak prokrojit napůl). Povrch urovnejte stěrkou. Snižte teplotu trouby na 130 -140°C a pečte pomalu při mírném ohniasi 40 minut do růžova.
Upečené korpusy nechte nechejte trochu zchladnout v troubě s pootevřenými dvířky a pak, vyjměte z formy. Utřete máslo s cukry na krém a zašlehejte do něj všechny zbylé suroviny. Po úplném vychladnutí jeden díl potřete zavařeninou a na ni rozetřete krém. Přiklopte druhým dílem a uložte v chladu.
Mezitím ušlehejte pořádně vychlazenou smetanu s rozpuštěnou čokoládou na pevný krém. Naneste ho na dort lžící a potřete tak, aby na něm vznikly špičky a záhybya ozdobte cukrářskými kuličkami, hvězdičkami……
Prima tip: Pro ty co nemají formu – z hmoty můžete udělat na pech s pečícím papírem stejně velká kola – placky 3 – 4 a ty pak poskládat namazané střídavě krémy
Pokud preferujete lehčí krémy než máslové, zkuste krém ze 300 ml smetany na šlehání a 200 g pomazánkového másla ochuceného trochou moučkového cukru s vanilkou – je dobrý a chuťově zajímavý. Dort je sladký kdo chce opravdu lehký ať dá jen smetanu a ovoce- hlavně v létě
Zdroj: Andělský dort; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/menu-pro-certy-andely-od-karoliny-domaci-kucharky [On-line 30.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář