Pro 4 osoby si připravíme:
- 4 větší nebo 8 menších artyčoků
- 2 citrony
- 4 rajčata
- 400 g brambor 1 velkou mrkev
- 5 lžic olivového oleje
- 1 větší cibuli
- 3 stroužky česneku snítku tymiánu
- 2 bobkové listy
- 400 ml zeleninového vývaru 100 ml bílého vína petrželku na ochucení
Z citronů vymačkáme šťávu. Artyčokům odřízneme košťály a tvrdé konce listů odstřihneme. Artyčoky rozpůlíme, omyjeme a lžící pečlivě vydlabeme tuhý střed. Během přípravy je ihned potíráme citrónovou šťávou, aby neztmavly.
Potom artyčoky znovu opláchneme a vložíme do vroucí osolené vody. Povaříme je asi 10 minut, scedíme a osušíme. Do vroucí vody vložíme rajčata a necháme je blanšírovat. Jakmile se začne oddělovat slupka, vybereme je, oloupeme a rozkrájíme na čtvrtiny.
Oloupeme brambory a nakrájíme je na menší kousky, očištěnou mrkev nařežeme na kolečka.
V hlubší pánvi orestujeme na oleji cibuli a plátky česneku. Přidáme artyčoky, brambory, mrkev, rajčata, tymián a bobkové listy. Směs podlijeme vývarem a vínem. Ochutíme zbylou citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a dusíme přibližně 40 minut, až zelenina změkne. Před podáváním posypeme jemně nasekanou petrželkou.
Poslední tip, trik či komentář