Ingredience
- 2 lilky (600 g)
- 80 ml olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 citron
- 100 g tahini pasty
- 30 g listové petržele
- Sůl
- Pepř
- Černé olivy
- Lístky máty
- Arabský chleba
Celé lilky propícháme vidličkou, aby z nich při pečení vytekla přebytečná voda. Následně je dáme na pečící tác, potřeme olivovým olejem a vložíme do trouby. Pečeme 30 až 40 minut při 200 °C. Upečené a lehce zchladlé lilky oloupeme, položíme je na síto a zatížíme, abychom z nich dostali maximum vody.
Vychladlé a vykapané lilky krájíme a dáváme do mixéru. Přidáme česnek, citrónovou šťávu, olivový olej, tahini pastu a nasekanou petržel. Ingredience rozmixujeme na pyré a následně jimi naplníme misky. V misce vytvoříme malý důlek a vlijeme do něj olivový olej. Dozdobíme olivami a lístky máty, přiložíme chleba a můžeme ochutnávat.
Zdroj: Baba Ghanoush; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1732-baba-ghanoush/ [On-line 20.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář