Na těsto
- 0,25 kg hladká mouka
- 4 vejce
- 5 g soli
- 30 g cukru
- 25 g droždí
- 125 g másla
- 0,5 dl mléka
- Na sirup
- voda 0,5 l
- cukr 0,5 l
- rum 0,15 l (tmavý třtinový cukr)
- 3 polévkové lžíce marmelády meruňkové
- 33% smetana na šlehání
Z droždí, části cukru a mléka si připravíme kvásek, který dáme na teplé místo.
Do kotlíku robota nasypeme hladkou mouku. Vejce rozmícháme a zamícháme do nich sůl a pozvolna je vlijeme do kotlíku s moukou. Po chvíli přidáme nakynutý kvásek.
Povolené máslo smícháme s cukrem a po částech ho všleháme do těsta.
Těsto vlijeme do vymazané mísy. Přetáhneme folií a dáme na teplé místo na 90 min. kynout.
Po nakynutí vlijeme těsto do máslem vymazaných a hladkou moukou vysypané formy.
Necháme popět asi20 min kynout a poté pečeme 10 min na 200°C. a 10 min na 180°C.
V mezičase si připravíme z vody, cukru a rumu sirup, který krátce povaříme.
Vychladlý korpus do teplého sirupu namočíme, až celý nasákne. Pak ho vyndáme ze sirupu, necháme okapat a potřeme je marmeládou.Hotové babá podáváme s vyšlehanou smetanou a čerstvým ovocem.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/389-baba-v-rumovem-sirupu/
Poslední tip, trik či komentář