- 500 g čerstvých hub, nejlépe hříbků (lze použít i sušené – poloviční množství) nebo mražené
- 5 brambor
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 4–5 stroužků česneku
- 3 tavené sýry
- ½ kelímku smetany ke šlehání
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce oleje nebo másla
- sůl, pepř
- nové koření
- bobkový list
- kelímek kysané smetany
- zelená nať (petržel, kopr)
Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na kousky. Sušené nejlépe přes noc namočíme do vody, mražené necháme rozmrazit. Houby vaříme asi půl hodiny v osolené vodě. Na počátku sejmeme pěnu a přidáme koření – černý pepř, nové koření a 2 až 3 bobkové listy. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, dáme vařit do polévky a přidáme celé stroužky česneku.
Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo a spolu s cibulkou osmažíme na oleji nebo másle dozlatova. Přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Do polévky dáme rozpustit tavené sýry a přidáme smetanu na šlehání.
Zahustíme polévku jíškou a necháme povařit asi 20 minut na mírném ohni. Podáváme s nadrobno pokrájenou petrželovou a koprovou natí a do talíře můžeme přidat lžíci kysané smetany.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/babiccina-houbova-polevka [On-line 7.4.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář