4 porce
- 600 g hřbetu z lososa
- sůl
Hřbet rozdělíme na 4 porce, osolíme z obou stran a dáme do lednice na 30−40 minut odležet. Poté lososa vyjmeme, položíme na plech spolu s připravenými bylinkovými bramborami (viz níže) a pečeme při 200 °C 10 minut.
Lososa podáváme s níže uvedenými přílohami – paprikovým a rajčatovým pyré, pečeným lilkem, olivovou tapenádou a bramborem.
Paprikové pyré
- 2 červené papriky
- 1 větší červená cibule
- olivový olej
- sůl
- cukr
- trochu vody
Papriku a cibuli nakrájíme na větší kousky, opečeme na olivovém oleji, po 5 minutách osolíme, vmícháme trošku cukru, zalijeme vodou a 30 minut dusíme, poté rozmixujeme.
Rajčatové pyré
- 16 ks menších rajčátek
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lístky šalvěje
Na olivovém oleji opečeme dosklovata na hrubší kusy nakrájenou šalotku a česnek, přidáme na čtvrtky pokrájená rajčátka, snítku šalvěje a dusíme půl hodiny, poté rozmichujeme.
Pečený lilek
- 4 malé lilky
- sůl
- olivový olej
Lilek rozkrojíme podélně na půl, rozložíme na alobal, osolíme, zakápneme olivovým olejem a při 150 °C pečeme 15−20 minut.
Olivová tapenáda
- černé olivy bez pecek
Olivy rozmixujeme.
Brambory
- vařené brambory
- bylinky – pažitka, plocholistá petrželka, bazalka
Brambory krájíme na 2 cm silné plátky, rozložíme na plech k lososovi, sypeme nasekanými bylinkami a společně pečeme při 200 °C 10 minut.
Zdroj: Baccalao; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1590-baccalao/ [On-line 02.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář