reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Baklava

Suroviny

  • Fillo těsto/listové 1 balení
  • najemno nasekané oříšky 450 g
  • strouhanka 1/2 hrnku
  • cukr krystal 1/2 hrnku
  • skořice/mletý kardamon 1/2 lžičky
  • mascarpone 1 ks
  • kakao

Na potření těsta

  • máslo 150 g
  • řepkový olej 1/2 hrnku

Sirup na polití baklavy

  • voda 2 hrnky
  • cukr krystal 2 hrnky
  • šťáva a kůra z citronu 1 ks
  • med 1 hrnek

Nasekané oříšky smícháme se skořicí, cukrem, strouhankou a kůrou z citronu. Rozpustíme si máslo a smícháme ho s olejem – tímto budeme potírat jednotlivé pláty těsta.
Připravenou formu vymažeme směsí na potírání těsta. Do formy si připravíme základnu na baklavu, použijeme čtyři pláty těsta a mezi sebou je potřeme připravenou směsí. Posypeme směsí z oříšků a proložíme mezi další vrstvou dva pláty těsta, které také potřeme máslem s olejem. Opakujeme tak dlouho, dokud nebudeme mít žádnou oříškovou směs. Poslední vrstvu baklavy opět tvoří čtyři pláty těsta. Vrchní plát těsta potřeme máslem s olejem, jen do směsi přidáme lžíci vody. Takto připravenou baklavu rozřízneme na kosočtverce a pečeme při 150 stupních cca 90 minut.
Sirup: Do kastrůlku s vodou vsypeme cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit a přivedeme k varu. Přidáme citronovou šťávu a vaříme cca 10 minut. Přilijeme med a vaříme dalších pět minut. Tímto sirupem polejeme vychladlou baklavu a necháme pár hodin v chladu odležet, aby se sirup nasáknul.

Zdroj: Baklava; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/baklava-1  [On-line 23.11.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.