Suroviny
- Fillo těsto/listové 1 balení
- najemno nasekané oříšky 450 g
- strouhanka 1/2 hrnku
- cukr krystal 1/2 hrnku
- skořice/mletý kardamon 1/2 lžičky
- mascarpone 1 ks
- kakao
Na potření těsta
- máslo 150 g
- řepkový olej 1/2 hrnku
Sirup na polití baklavy
- voda 2 hrnky
- cukr krystal 2 hrnky
- šťáva a kůra z citronu 1 ks
- med 1 hrnek
Nasekané oříšky smícháme se skořicí, cukrem, strouhankou a kůrou z citronu. Rozpustíme si máslo a smícháme ho s olejem – tímto budeme potírat jednotlivé pláty těsta.
Připravenou formu vymažeme směsí na potírání těsta. Do formy si připravíme základnu na baklavu, použijeme čtyři pláty těsta a mezi sebou je potřeme připravenou směsí. Posypeme směsí z oříšků a proložíme mezi další vrstvou dva pláty těsta, které také potřeme máslem s olejem. Opakujeme tak dlouho, dokud nebudeme mít žádnou oříškovou směs. Poslední vrstvu baklavy opět tvoří čtyři pláty těsta. Vrchní plát těsta potřeme máslem s olejem, jen do směsi přidáme lžíci vody. Takto připravenou baklavu rozřízneme na kosočtverce a pečeme při 150 stupních cca 90 minut.
Sirup: Do kastrůlku s vodou vsypeme cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit a přivedeme k varu. Přidáme citronovou šťávu a vaříme cca 10 minut. Přilijeme med a vaříme dalších pět minut. Tímto sirupem polejeme vychladlou baklavu a necháme pár hodin v chladu odležet, aby se sirup nasáknul.
Zdroj: Baklava; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/baklava-1 [On-line 23.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář