reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Báleše od babičky Anežky – smažené vdolky z kynutého těsta

  • 3 1/3 hrnku hladké mouky
  • 40 g čerstvého droždí
  • 1 ½ lžíce oleje
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 ½ hrnku vlažného mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • olej nebo sádlo na smažení
  • hrušková marmeláda
  • hruškovice
  • měkký tvaroh
  • trochu mléka
  • moučkový cukr

V míse rozmícháme droždí se lžící cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zaprášíme moukou, zakryjeme a necháme vyběhnout kvásek (cca 10 minut).

Ke kvásku přidáme všechny ingredience – mouku, olej cukr, zbytek mléka, vejce, špetku soli a vypracujeme hladké polotuhé těsto na vdolky. Přikryté těsto necháme alespoň hodinu kynout, během kynutí 2 x promícháme.

Z těsta ukrajujeme kusy, ze kterých vytvoříme nejprve kuličky, pak placičky a necháme je ještě 15 minut kynout na vále. Do středu vytvoříme důlek a smažíme ve vysoké vrstvě oleje nebo sádla z obou stran dozlatova. Také je možné těsto vyválet na cca 1,5 cm tloušťky a kulatou formičkou nebo hrnečkem vykrajovat kolečka.

Báleše potíráme marmeládou smíchanou s trochou pálenky, navrch zdobíme měkkým tvarohem smíchaným s trochou mléka a moučkového cukru.

Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10266698363-15.02.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=736

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.