- 3 1/3 hrnku hladké mouky
- 40 g čerstvého droždí
- 1 ½ lžíce oleje
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 ½ hrnku vlažného mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- olej nebo sádlo na smažení
- hrušková marmeláda
- hruškovice
- měkký tvaroh
- trochu mléka
- moučkový cukr
V míse rozmícháme droždí se lžící cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zaprášíme moukou, zakryjeme a necháme vyběhnout kvásek (cca 10 minut).
Ke kvásku přidáme všechny ingredience – mouku, olej cukr, zbytek mléka, vejce, špetku soli a vypracujeme hladké polotuhé těsto na vdolky. Přikryté těsto necháme alespoň hodinu kynout, během kynutí 2 x promícháme.
Z těsta ukrajujeme kusy, ze kterých vytvoříme nejprve kuličky, pak placičky a necháme je ještě 15 minut kynout na vále. Do středu vytvoříme důlek a smažíme ve vysoké vrstvě oleje nebo sádla z obou stran dozlatova. Také je možné těsto vyválet na cca 1,5 cm tloušťky a kulatou formičkou nebo hrnečkem vykrajovat kolečka.
Báleše potíráme marmeládou smíchanou s trochou pálenky, navrch zdobíme měkkým tvarohem smíchaným s trochou mléka a moučkového cukru.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10266698363-15.02.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=736
Poslední tip, trik či komentář