- 500 g zelených fazolových lusků,
- 4 rajská jablíčka,
- 1 střední cibule,
- 100 g slaniny,
- 2 stroužky česneku,
- pepř
Rajská jablíčka spaříme vařící vodou a oloupeme. Do hrnce se silným dnem, nejlépe litinovým, vložíme na kostičky nakrájenou slaninu, drobně nasekanou cibulku a vše necháme dožluta podusit. Přidáme oloupaná, na kostičky pokrájená rajská jablíčka, posolíme je a popepříme. Pak nasypeme do hrnce syrové, očištěné fazolové lusky a česnek, nakrájený nadrobno. Zalijeme vodou, přikryjeme a necháme na mírném ohni vařit. Když se voda vyvaří a zůstane jen výborná šťáva, jsou už lusky většinou měkké. Baskické fazole je možné připravit i ze sterilovaných lusků, jenže v tom případě dáme jen na prst vody, povaříme krátce a lusky v omáčce jen prohřejeme.
Baskické fazole se jedí pod Pyrenejemi, ale pravý domov mají v Portugalsku, odkud je portugalští dělníci přenesli do Francie.
Poslední tip, trik či komentář