Vdolky
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 20 g másla do těsta
- 2 lžičky cukru
- 1 žloutek
- 0,25 l mléka
- 1 lžička soli
Ozdoba
- 500 g borůvek
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 smetana na šlehání
Do vlažného mléka dáme cukr a vyrobíme kvásek. Do mouky přidáme lžičku soli, promícháme s kváskem, popřípadě ještě s trochou mléka. Dále přidáme žloutek a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo na vařečku a ruce.
Těsto rozválíme na tloušťku 1–1,5 cm. Skleničkou vykrajujeme kolečka, která necháme ještě asi 10 minut na stole kynout. Pak je osmažíme na oleji po obou stranách pod pokličkou (smažíme dozlatova v hrnci s větším množství oleje). Vdolečky ozdobíme rozvařenými oslazenými borůvkami, které zahustíme Solamylem a šlehačkou.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/bavorske-vdolecky-s-boruvkami-slehackou [On-line 23.11.2011]
vdolečky vypadaly doře
Bavorské vdolečky s borůvkami a šlehačkou
Vdolky
500 g polohrubé mouky
20 g droždí
20 g másla do těsta
2 lžičky cukru
1 žloutek
0,25 l mléka
1 lžička soli
Ozdoba
500 g borůvek
2 lžíce moučkového cukru
1 smetana na šlehání
Do vlažného mléka dáme cukr a vyrobíme kvásek. Do mouky přidáme lžičku soli, promícháme s kváskem, popřípadě ještě s trochou mléka. Dále přidáme žloutek a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo na vařečku a ruce.
Těsto rozválíme na tloušťku 1–1,5 cm. Skleničkou vykrajujeme kolečka, která necháme ještě asi 10 minut na stole kynout. Pak je osmažíme na oleji po obou stranách pod pokličkou (smažíme dozlatova v hrnci s větším množství oleje). Vdolečky ozdobíme rozvařenými oslazenými borůvkami, které zahustíme Solamylem a šlehačkou.