Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 30 g cukru krystal
- 30 g droždí
- 50 g másla
- 3/8 l mléka
- 1 žloutek
- citronová kůra
- špetka soli
- olej
Na vdolky:
- tvaroh
- povidla
- borůvková marmeláda
Mouku prosejeme do mísy a utvoříme jamku, do které dáme droždí, sůl, cukr a trochu vlažného mléka. Necháme chvilku odstát. Poté přidáme žloutek a citronovou kůru, přilijeme mléko a vařečkou těsto zpracujeme, aby se nelepilo na mísu. Nakonec zakapeme rozpuštěným máslem, které opět zapracujeme. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi hodinu kynout.
Těsto vyválíme na 1,5 cm silnou placku a skleničkou vykrajujeme kolečka, která ještě necháme na válu odpočívat.
Mezitím dáme do menšího hrnce ohřát 0,75 l oleje. Když je rozpálený, vhazujeme vdolečky a z obou stran smažíme dohněda. Musíme pracovat rychle, vdolky jsou za chvilku hotové. Na každý natřeme švestková povidla a posypeme je strouhaným tvarohem. Také jsou dobré s borůvkovou marmeládou, potřené měkkým sladkým tvarohem nebo šlehačkou.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/bavorske-vdolecky-se-svestkovymi-povidly [On-line 26.6.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář