- 2 ks filé z bažantích prsíček
- 20 dkg husích jater
- 5 dkg hub (stročků)
- ½ kávové lžičky soli
- ¼ kávové lžičky mletého bílého pepře
- ¼ kávové lžičky sušené majoránky
- 1 kávová lžička koňaku
- 4 plátky anglické slaniny (bacon)
Příloha:
- 80 dkg zelených kapustových listů
- 10 dkg anglické slaniny (bacon)
- 1 polévková lžíce smetany
- ¼ kávové lžičky mletého bílého pepře
- ¼ kávové lžičky sučené majoránky
- sůl
- 60 dkg jablek
- 40 dkg másla
- 1 polévková lžíce bažantího výtažku
Bažantí výtažek si připravíme tím způsobem, že si opečeme bažantí kosti, zalijeme je vodou a potom je 2 hodiny pomalu vaříme, abychom získali hustý bažantí extrakt. Výtažek přecedíme přes sýrařské plátno a osolíme.
Bažantí prsíčka na plocho do půlky nakrojíme a rozevřeme. Osolíme, opepříme a okořeníme majoránkou. Z husích jater si ukrojíme 8 plátků o váze 25 gramů, osolíme je a ochutíme koňakem. Mezi dva a dva plátky husích jater dáme vždy jeden spařený stroček jako do sendviče. Potom takto upravená játra vložíme do rozevřených bažantích prsíček, která za nimi zavřeme a rukou jim dáme pěkný tvar jakoby neporušené poloviny prsíček.
Nadívaná prsíčka potom převineme anglickou slaninou (na každý kus masa připadne jeden plátek), aby se nám při pečení nerozevírala. Na pánvi je po obou stranách rychle opečeme, načež předpečená prsíčka dáme dopéci do trouby zahřáté na teplotu 180 ºC, což bude trvat přibližně 12 minut. Pozor, abychom prsíčka nepřepekli!
Potom se pustíme do výroby přílohy. Anglickou slaninu nakrájenou na nudličky si vyškvaříme v pánvi a vyškvařený omastek slijeme. Kapustové listy, nakrájené na nudličky o síle jednoho prstu a spařené, udusíme na opečené slanině s předepsaným kořením, smetanou a bažantím výtažkem.
Očištěná jablka zbavená jader a rozkrájená na dílky si rychle opečeme na másle.
Podáváme tím způsobem, že nejprve na horký talíř naložíme porci kapustových listů, před ně umístíme bažantí prsíčka a kolem nich dílky pečených jablek. K tomu ještě zvlášť nabízíme bažantí výtažek.
Zdroj: TV paprika Chuti monarchie http://tvpaprika.hu/cs/node/3826
Poslední tip, trik či komentář