Potřebujeme:
- 800 g svíčkové, nebo vysokého roštěnce,
- 4 šalotky,
- 200 g žampionů,
- 4 kyselé okurky,
- 500 ml zakysané smetany,
- 100 ml koňaku nebo vodky,
- 1 lžíci pikantní hořčice,
- 1 lžíci posekaných kaparů,
- 100 g konzervovaných posekaných rajčat nebo rajčatového pyré
- 2 lžíce olivového oleje,
- 100 g másla,
- 2 bobkové listy,
- sůl a mletý pepř podle obliby,
- petrželku na posypání
Na pánvi rozpustíme máslo a olej a na prudkém ohni osmažíme proužky hovězího masa, které na konci smažení přelijeme koňakem a maso oflambujeme. Vyjmeme z pánve, dáme do misky a uchováme na teple. Do výpeku přidáme na proužky nakrájenou šalotku, pokrájené žampiony, opečeme, přidáme lžičku cukru, který necháme lehce zkaramelizovat a nakonec přidáme rajčata. Necháme asi 5 minut podusit a přidáme smetanu, ve které jsme rozmíchali citronovou šťávu, hořčici, kapary, bobkový list, pepř a sůl. Vaříme tak dlouho, až se omáčka trochu zredukuje, což potrvá asi 5 minut. Nakonec vmícháme maso, prohřejeme a podáváme s rýží.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/beef-stroganov-21-10-2010.html
Poslední tip, trik či komentář