Suroviny:
- 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 2 lžíce kakaového prášku
- 250 g másla
- 200 g cukru
- 6 vajec
- malinová omáčka na ozdobení
- moučkový cukr na posypání
na krém chantilly:
- 1 vanilkový lusk
- smetana ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
na čokoládové ozdoby:
- čokoláda s vysokým obsahem kakaa
Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. V jedné míse rozšleháme 6 vajec, v další pak smícháme máslo s cukrem. Obě hmoty spojíme dohromady, přisypeme kakaový prášek a pořádně promícháme. Potom přilijeme rozpuštěnou čokoládu a vypracujeme těsto.
Formu na dort vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme máslem. Přilijeme těsto, troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme 25 – 30 minut.
Mezitím si připravíme krém: vanilkový lusk rozkrojíme a dřeň vyškrábeme do misky.
Přilijeme smetanu, vyšleháme a přidáme cukr. Hotový krém zatím schováme do lednice.
Teď si připravíme čokoládové ozdoby: do sklenice vložíme cukrářský sáček a nalijeme do něj rozpuštěnou čokoládu, která by neměla být příliš přehřátá. Ideálně pracujeme na studené pracovní desce, aby čokoláda dobře tuhla.
Na pečící papír lijeme pomocí cukrářského pytlíku čokoládu a tvoříme libovolné tvary. Ozdoby necháme ztuhnout.
Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme chvíli zchladit, nakrájíme a nandáme na talíř. Ozdobíme malinovou omáčkou, která nám zbyla z přípravy čokoládové pěny, a smetanou, do které zapíchneme čokoládovou ozdobu a lístek máty. Na závěr koláč posypeme cukrem a podáváme.
Zdroj: BEZLEPKOVÝ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ; Teď vaří šéf! II – TV Prima http://www.iprima.cz/sefovy-skvostne-recepty-s-cokoladou-zde-jsou-vsechny [On-line 13.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář