4 porce
- 60 dkg bifteků z masa šedého maďarského skotu
- 10 dkg vepřového sádla z maďarských bagounů
- 10 dkg slaniny z maďarských bagounů
- 20 dkg husích jater
- 15 dkg hříbků
- 30 dkg brambor
- 3 dl hnědé omáčky
- 5 dkg pepře
- 1 houska
- 1 dl vína Kopár Cuvée
- 10 dkg pórku
- sůl
- pepř
- sterilovaný hrášek
- rozmarýn
- tymián
- šalvěj
Brambory uvaříme ve slupce, potom je oloupeme a rozkrájíme na špalíčky. Vložíme je do pekáče, zalijeme troškou oleje, osolíme, opepříme a přidáme k nim pár lístků rozmarýnu. Brambory pak upečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Během 15-20 minut budou pěkně křupavé.
Na malém množství sádla si orestujeme husí játra rozkrájená na menší kousky.
Ze slaniny vyškvaříme na pánvi tuk, na kterém začneme restovat pórek nakrájený na kolečka. Po krátké chvíli k pórku přisypeme hříbky a pokračujeme v restování. Okořeníme mletým pepřem.
Potom vlijeme k houbám hnědou omáčku a k ragú přidáme i sterilovaný hrášek. Promícháme, vmícháme i restovaná husí játra, zalijeme vínem Kopár Cuvée a 3-4 minuty dusíme.
Bifteky z šedého skotu předem okořeníme pepřem a pak je při střední teplotě pečeme na pánvi v malém množství olivového oleje.
Podáváme tím způsobem, že nejprve nakládáme na talíř pečené brambory, vedle kterých umístíme kruton zhotovený z housky. Na ten potom klademe biftek a zalijeme houbovým ragú. Ozdobíme barevným pepřem a snítkou rozmarýnu.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3625
Poslední tip, trik či komentář