Suroviny :
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g kuřecích jater
- 100 g másla
- 2 lžíce smetany ke šlehání 33%
- sůl a pepř
- čerstvý rozmarýn – několik jehliček
- 5 plátků anglické slaniny
- 30 g spařených mandlí, pokrájených na podélné poloviny
- Na polevu:
- 30 g másla
- 2 lžíce šťávy vymačkané z pomeranče
- Na ozdobu: tenký srpeček vykrojený z pomeranče
Na másle opečte cibuli, dva stroužky česneku, potom přijdete kuřecí játra – opečte je tak, aby uvnitř zůstaly růžové, ale ne syrové.
Nejlíp to samozřejmě poznáte tak, že si jedno rozkrojíte.
Směs rozmixujte nahrubo, přidejte máslo, dvě lžíce smetany, sůl, pepř a rozmarýn. Nebojte se dát soli, pepře i rozmarýnu dost, vychlazená paštika by měla mít výraznou chuť.
Znovu rozmixujte, tentokrát dohladka.
Přidejte nasekanou angl. slaninu a polovinu mandlí. Promíchejte, a rozdělte do mističek (nejlépe kokotek).
V hrnku si rozpusťte máslo se špetkou soli a pomerančovou šťávou.
Nalijte na jednotlivé paštiky několikamilimetrovou vrstvičku. Dejte do chladničky, a až vrstvička trochu ztuhne, položte na ni srpeček pomeranče.
Servírujte se vychlazené s čerstvým bílým pečivem a dobrým bílým vínem.
Zdroj: Blesková paštika z kuřecích jater s mandlemi a pomerančovým máslem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/recepty-nejen-na-vikendove-hody-od-karoliny?special=773951 [On-line 16.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář