Suroviny
- hovězí zadní maso 1,5 kg
- mrkev 1 ks
- cibule 1 ks
- sůl
- pepř
- hladká mouka 2 lžíce
- Beaujolais 1 láhev
- vývar 500 ml
- rajčatový protlak
- česnek 4 stroužky
- tymián 4 stonky
- bobkový list 1 ks
- tymián 1/2 lžičky
Placičky:
- brambory 6 ks
- petržel 1-2 ks
- celer 1/4 ks
- vejce 1 ks
- kousek másla
- medvědí česnek
- saturejka
- muškátový oříšek 1 špetka
- žitná strouhanka na obalení
- sůl
- pepř
Na pánvi opečeme hovězí maso nakrájené na kostky, aby se pěkně zatáhlo. Maso vyjmeme a na pánvi dále opečeme pokrájenou cibuli a mrkev na plátky. Jakmile cibule zesklovatí, vrátíme do pánve maso, zaprášíme je dvěma lžícemi hladké mouky, osolíme a opepříme, chvíli vaříme. Přimícháme rajčatové pyré, prolisovaný česnek, půl lžičky tymiánu, opět necháme chvíli povařit. Směs přendáme do pekáčku, zalijeme vývarem a vínem tak, aby hladina jen těsně zakrývala maso a zeleninu, přidáme bobkový list, nádobu zaklopíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C, teplotu za chvíli zmírníme na 150 stupňů. Maso pečeme (dusíme) pod poklicí asi tři hodiny, dokud není úplně křehké.
Placičky: brambory, petržel a celer pokrájíme a uvaříme v osolené vodě. Měkkou zeleninu rozšťoucháme s trochou másla, přidáme celé vejce, sůl, pepř, medvědí česnek, saturejku, nastrouhaný muškátový oříšek. Vytvoříme hmotu na placičky, které jemně obalíme v žitné strouhance. Potřeme olejem a pečeme v troubě na pečicím papíře asi deset minut při 200°C.
Zdroj: Boeuf Bourguignon, bramborovo-celerovo-petrželové placičky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/boeuf-bourguignon-bramborovo-celerovo-petrzelove-placicky [On-line 09.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář