Ingredience
- Vepřový bok
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka šalvěje
- 1 snítka listové petržele
- 50 ml olivového oleje
- Sůl
- Pepř
- Kmín
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 200 ml masového vývaru
- 0,5 l piva 12°
Cibuli a 4 stroužky česneku nakrájíme. Tymián, šalvěj, petržel, kmín, sůl a pepř rozdrtíme v hmoždíři. Po chvilce přidáme trochu olivového oleje. Kůži vepřového boku nařízneme, aby nám na ní vznikly centimetrové čtverečky. Směs vetřeme do řezů. Z druhé strany maso osolíme a opepříme. Zbytkem směsi potřeme i masovou část. Rozehřejeme si olivový olej a na něm orestujeme cibuli. Až bude cibulka dozlatova, přidáme česnek. Po chvilce zalijeme vývarem. Svaříme a přilijeme pivo. Marinádu přilijeme do pekáče a necháme ji vychladnout. Maso v ní necháme marinovat do druhého dne. Pečeme 2 hodiny při 140 stupních, následně pečeme 1 hodinu na 160 stupňů.
Cibulové zelí
Ingredience
- 5 velkých cibulí
- 100 g špeku
- Vinný ocet
- 50 g cukru
- 100 g másla
Cibuli nakrájíme na měsíčky. Nakrájíme také špek, který si pomalu vyškvaříme v rendlíku. Přidáme cibuli a pomalu dusíme, aby se nám nespálila. Až nám změkne, přidáme cukr, sůl, pepř a pár kapek octa. Nakonec přidáme máslo a ještě lehce podusíme.
Zdroj: Bok na pivě; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1986-bok-na-pive/ [On-line 05.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář