kulatá forma – 30 cm průměr
- 250 g hladké mouky
- 250 g krupicového cukru
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 250 g změklého másla (při pokojové teplotě)
- 6‒7 kyselých jablek
- 100 g másla
- 1‒2 citrony
- 3–4 lžíce krystalového cukru
- 2 hrsti brusinek
- vanilková zmrzlina
Rozpis na 1 kg těsta
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na čtvrtky, vložíme do mísy a promícháme s citronovou šťávou, rozehřátým máslem a cukrem. Přidáme i brusinky a necháme proležet.
Z ingrediencí na těsto připravíme smícháním všech surovin těsto lineckého typu. Necháme půl hodiny odležet v chladu. Poté těsto mezi dvěma listy pečicího papíru vyválíme podle tvaru formy, mělo by být asi ½ cm vysoké. Jablečnou směs přendáme do zapékací mísy, přiklopíme plátem těsta a okraje dobře utěsníme a začistíme. Nádobu hermeticky uzavřeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 15‒20 minut dozlatova.
Zbylé těsto upečme zvlášť. Vyválíme ho na silný plát. Při pečení ho pak rozmačkáme, po vyjmutí z trouby nahrubo nadrtíme. Vznikne nám tak speciální drobenka.
Jablka necháme trochu zchladnout, podáváme se zmrzlinou a drobenkou. Jablka jsou vynikající i druhý den.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=883
Poslední tip, trik či komentář