Hrachová omáčka s fašírkami
(2 porce)
- 500 g vepřového mletého masa
2 ks staršího pečiva
300 g mraženého hrášku
2 vejce
1 cibule
1 stroužek česneku
polohrubá mouka
2 lžíce strouhanky
1 lžíce klasického octa
1 kelímek zakysané smetany
½ l smetany na vaření
petrželka
mletá sladká paprika
vegeta
arašídový olej
cukr
sůl, pepř
Hrachová omáčka:
V hrnci osmažíme na oleji ½ cibulky, ochutíme asi 2 lžičkami sladké mleté papriky a vsypeme hrášek. Vše zalijeme vodou a necháme vařit asi 15 min. Po uplynulé době omáčku dochutíme vegetou, lžící octa
a 3 lžícemi cukru. Osolíme, opepříme a promícháme.
V míse smícháme zakysanou smetanu se smetanou na vaření a postupně přimícháme 2 lžíce polohrubé mouky. Směs nalijeme do hrnce s hráškem a promícháme, necháme 10 minut povařit. Podle hustoty můžeme přidat trochu smetany s moukou, podle chuti můžeme omáčku dosladit nebo naopak přidat ocet.
Fašírky:
Staré pečivo namočíme ve vodě. V míse smícháme mleté maso, vyždímané pečivo, nasekanou půlku cibulky a stroužek česneku, vegetu, mletou sladkou papriku a strouhanku. Přidáme 4-5 lžic polohrubé mouky, 2 vejce a nasekanou petrželku, osolíme, opepříme a dobře promícháme, aby nám vznikla konzistentní hmota. V pánvi rozpálíme dostatek oleje (asi litr) a z hmoty vytvoříme kuličky velikosti dlaně, které v oleji osmažíme. (Je dobré namočit si ruce ve vodě, aby se nám maso nelepilo k dlaním.)
Fašírky podáváme s hrachovou omáčkou.
Zdroj: S Italem v kuchyni iprima TV Prima Makrohttp://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Boerso-foezelek-fasirt/
Poslední tip, trik či komentář